MARIA,MOEDER VAN ALTIJDDURENDE BIJSTAND
Mariabeeld
In onze kerken neemt het Mariabeeld een vaste plaats in. Soms zijn er zelf meerder afbeeldingen van Maria in één kerkgebouw. Het kan een zelfs een Mariabeeld zijn, dat als een genadebeeld wordt beschouwd en waar de kerk of kapel als een bedevaartplaats bekend staat.
Zo kennen wij in vele kerken het beeld van O.L.Vrouw van Lourdes of van O.L.Vrouw van Fatima. Voor ons Limburgers is heel zeker O.L.Vrouw Sterre der Zee niet weg te denken. Maar er zijn nog andere genadebeelden van Maria bekend. De afbeelding die men in de meeste kerken ook tegenkomt is de icoon van O.L.Vrouw van Altijddurende Bijstand. Dat is de titel van de Maria-icoon die achter in de kerk van Vaals in de zijkapel hangt. Het is duidelijk een belangrijke plek voor veel Vaalsenaren al of niet kerkganger. Er is gelegenheid om te knielen of even te gaan zitten. Daarvan wordt ook duidelijk gebruik gemaakt. Het is daarom ook belangrijk, dat onze kerk overdag toegankelijk is en Maria bereikbaar., zeker op dinsdag, marktdag.
Deze afbeelding van O.L.Vrouw van Altijddurende Bijstand is wereldwijd bekend. In welk land van de wereld wij ook bezoeken, steeds zullen wij er de afbeelding van Moeder van Altijddurende Bijstand aantreffen. Toch kun je je afvragen: waarom zoveel verschillende Maria's. Het is toch de ene Maria?
vele Maria's?
Soms lijkt het erop, dat ieder zijn eigen Maria heeft. De een is vertrouwd met O.L.Vrouw van Lourdes. Een ander gaat naar de kapel in het Zandt te Roermond. Venlo kent Maria van Genooien. Waarom?
Mag ik een poging tot uitleg wagen. Wanneer wij terugdenken aan onze ouders, dan hebben de meeste kinderen een eigen lievelingsfoto van hun ouders, van hen samen of apart.. De een ziet moeder het liefst met het kleinkind op haar schoot. De ander ziet de foto het liefst, terwijl zij zorgend bezig is. Weer een ander geeft de voorkeur aan de glimlachende moeder. Iemand anders ziet graag pap aan het werk in de tuin. Of kaartend met vrienden. Ieder kind zijn eigen foto van dezelfde moeder en/of vader. Zo ook kun je de vele Maria-afbeeldingen verklaren. Ieder heeft zijn afbeelding, die hem/haar het meeste aanspreekt en vertrouwd is.
legende
Er is aan de afbeelding van O.L.Vrouw van Altijddurende Bijstand een legende verbonden. Van de evangelisten vertelt St.Lucas ons het meeste over Maria, zodat hij wel eens de biograaf van Maria wordt genoemd. Maria zou hem persoonlijk een 'interview' hebben toegestaan. Maar behalve een gewijd schrijver was Lucas ook een begaafd kunstschilder. Volgens de legende zou Lucas een schilderij van Maria hebben gemaakt. Maar elke goede portretschilder schildert niet zomaar een ‘plaatje, maar ‘wil vooral ook het karakter van zijn model tot uitdrukking brengen. Zo schijnt het schilderij van Lucas in het bijzonder ons Maria's heiligheid en zorg te willen vast leggen.
Dit schilderij van St. Lucas was natuurlijk een bijzonder genadeschilderij, waarnaartoe velen pelgrimeerden. Helaas werd dit bijzonder genadeschilderij bij de val van Constantinopel door de Turken vernietigd. Gelukkig kon men het schilderij reconstrueren en een replica ervan vervaardigen. Vanuit Constantinopel is deze replica via omzwervingen tenslotte in Rome terecht gekomen, waar het in de grote Romeinse Hoofdbasiliek 'Maria Magiore' staat opgesteld.
afbeelding
Tegen een gouden achtergrond zien wij Moeder Maria met het kind Jezus op haar arm. Dit kindje lijkt echter weg van de moeder weg te kijken, maar wat ziet het kindje? Het ziet hoe twee engelen zich naar hem toe bewegen. De ene engel draagt het kruis en de andere engel de kruisvoorwerpen: de lans die eens aan het kruis zijn zijde zal doorboren en verder de spons op een stok geprikt, waarmee men de gekruisigde Jezus te drinken geeft. Het kindje schrikt van de twee engelen en we zien hoe van schrik een schoentje van zijn voetje schiet. Maar voor dit kindje biedt moeder Maria houvast, onbeweeglijk. Met beide handjes houdt het kindje zich daarom vast aan de hand van Maria, Zijn steun en toeverlaat.
ons kruis
Voor zeer veel mensen die in hun leven eveneens een kruis op zich zien afkomen of het leven als een kruis ervaren, is Maria het houvast, waaraan ze zich vastgrijpen. Juist zoals zij een teken van rust is voor haar kindje, zo wil zij het ook voor ons zijn. En velen hebben dat ook zo mogen ervaren.
Velen steken daarom een kaars aan bij Maria. De kaars is het symbool dat ons gebed voortduurt. Maar onze verhoring hangt iet af van de hoeveelheid kaarsen. Ze is eerder een teken van vertrouwen. We geven onze zorgen uit handen aan Maria.
Maria heeft een ereplaats in onze kerk, opdat velen haar houvast in hun leven mogen ervaren.
Heilige Moeder van Altijddurende Bijstand, Bid voor ons.
Dr. Hub Schnackers, pastoor/vic-gen.